top of page

יתרונות הגישור

יתרונות הגישור העסקי:

 

  1. מהיר - כל סכסוך עסקי, מורכב ככל שיהיה, יכול להיפתר במסגרת הליך הגישור במספר פגישות מועטות ובכך לחסוך לצדדים שנים של דיונים בבתי המשפט ולאפשר להם להתפנות לניהול עסקיהם. במידה והצדדים בוחרים בדרך של הליך שיפוטי, סביר להניח כי לא יתקיימו ביניהם יחסי מסחר בפרק זמן זה, דבר שעלול להוביל לחדירת מתחרים, כניסת גורמים חדשים לשוק, ביטול עסקאות והפסדים נוספים כתוצאה מההמתנה עד פתרון התיק. בסכסוך עסקי  הזמן הנו היבט מהותי ביותר.

  2. חיסיון הליך הגישור - בניגוד להליך המשפטי הפומבי והגלוי לכל, הליך גישור עסקי מתנהל בדיסקרטיות מוחלטת, הרחק מעיני מתחרים עסקיים, שותפים לעסקים, לקוחות, ספקים וכמובן הרחק מהתקשורת. חיסיון זה מאפשר לצדדים לשוחח גלויות על המחלוקות ביניהם, לשתף בדבר האינטרסים העסקיים של כל אחד מהם, לדון בנושאים המחייבים שמירת סודיות (כגון סודות מסחריים) ולהגיע יחד לפתרונות שיתנו מענה לאינטרסים ולצרכים של כל צד. כל זאת, מבלי להסתכן בנזקים עקב חשיפת המחלוקות לעולם העסקי שבחוץ.

  3. מוניטין עסקי - כאשר מדובר בעסקים, המוניטין הוא אחד הנכסים העיקריים והיקרים ביותר של כל עסק. חשיפת סכסוך להליך משפטי מהווה גם חשיפה של המוניטין העסקי לביקורת ולפגיעה עקב פומביות ההליך המשפטי. בנוסף, העובדה שההכרעה מצויה בידי שופט בלתי תלוי מפקיעה מידי הצדדים את השליטה בתוצאת ההליך ובדברים שיכתבו עליהם במסגרת פסק הדין. מרבית פסקי הדין מפורסמים במאגרים המשפטיים וחשופים לעיני הציבור הרחב. הסדרת סכסוך עסקי בגישור מחזירה את השליטה בתוצאת ההליך לידיהם של הצדדים ומונעת פגיעה מיותרת במוניטין העסקי.

  4. יחסים - בכל סכסוך עסקי, מורכב ומסובך ככל שיהיה, מעורבים קודם כל אנשים. הליך הגישור הינו המקום לבטא בחופשיות את התחושות וההרגשות האחד כלפי השני, כאן המקום לפרוק כעסים (בצורה תרבותית, כמובן), שהצטברו ולהסתכל קדימה לעתיד טוב יותר ובריא יותר. פניה להליך גישור, מאפשרת לצדדים לפתור את המחלוקות ביניהם, ולא להמתין לפתרון שיגיע רק דרך שופט בעתיד הרחוק. כמו בכל הליך גישור, גם בגישור העסקי, המגשר אינו מכריע בסכסוך אלא מאפשר לצדדים לנהל ביניהם תקשורת שמובילה להסכמות משותפות. בידי המגשר לכוון לפתרונות יצירתיים שיתנו מענה לאינטרסים המשותפים של הצדדים בתוך זמן קצר ואף להביא לכך שבעתיד יחדשו את שיתוף הפעולה ביניהם לדוגמא בין שותפים עסקיים, בין לקוח לספק, לעומת הליך משפטי בו יש פעולות משפטיות קשות שיוצרות מצב של "מנצח ומפסיד". תקשורת יעילה בין הצדדים חוסכת זמן ומגדילה את הסיכויים שהליך הגישור יסתיים בהסכם הכולל את אינטרסים וצורכי הצדדים שהם הגיעו בעצמם ובהסכמה וכך גם גדל הסיכוי שייאכף על ידי הצדדים שכן הם הגיעו לפתרון המוסכם.

יתרונות הגישור הפרטי:

  1. הליך זול - היתרון הבולט ביותר בהליך הגישור. העלות הכספית תלויה במספר הפגישות שמקיימים עם המגשר ויכולה להסתכם בכמה אלפים בודדים, לעומת הליך משפטי, שתידרשו לשלם כסף רב לתשלום שכר טרחה לעורך דין, אגרות בתי משפט למיניהן והוצאות משפט.

  2. הליך מהיר - יתרון בולט נוסף להליך הגישור הינו, הגעה לפתרון מוסכם (על ידי הצדדים לסכסוך ולא על ידי המגשר) תוך זמן קצר על ידי הידברות בין הצדדים לסכסוך בסיוע המגשר, להבדיל מהליך משפטי, אשר יכול להימשך חודשים ארוכים ואפילו שנים עקב עומס בלוח הזמנים של בית המשפט או בשל דחייה של דיונים.

  3. שליטה בהליך - הליך הגישור נערך בזמן שנוח לצדדים, הצדדים בוחרים את המגשר המתאים להם וההליך מתבצע במקום שהצדדים בוחרים, לעומת הליך משפטי בו נקבעים דיונים בזמנים לא נוחים לצדדים ואין להם שליטה על הכרעת הדין או על מה שייאמר בהכרעת הדין. בנוסף, בסיוע המגשר, הצדדים לסכסוך הם המחליטים הבלעדיים על הפתרון בהתאם לעקרונות המוסריים המנחים אותם, בהליך משפטי השופט הוא המכריע בסכסוך והוא זה שמחליט עבורם.

  4. אין בירוקרטיה - בהליך הגישור אין כלל בירוקרטיה, לאורך כל ההליך הצדדים לסכסוך מתעסקים אך ורק בתוכן החשוב והרלוונטי אליהם להשגת הפתרון המוסכם, לעומת הליך משפטי, בו קיימת בירוקרטיה רבה למשל הגשת בקשות, העברת מסמכים, שאלת שאלות וכדומה.

  5. פשטות - הליך הגישור הנו הליך המתבצע בשפה פשוטה וברורה, במהלך הגישור אין שימוש בשפה משפטית מורכבת שמבוססת על חוקים והלכות.

  6. תקשורת פתוחה ויעילה ושמירת מערכת היחסים בין הצדדים - הליך הגישור מכבד את הצדדים לסכסוך ולוקח בחשבון את האינטרסים, הרצונות והצרכים של שניהם, לכל צד בסכסוך ניתנת הזדמנות והאפשרות לספר את עמדתו ולדון על הדברים החשובים לו, המגשר מסייע לצדדים לחידוש התקשורת ביניהם בצורה טובה ויעילה על מנת להגיע לפתרון בו שני הצדדים מרוויחים (WIN-WIN) וההסכם משקף את האינטרסים שלהם ורצונותיהם  ואף להביא לכך שבעתיד יחדשו את שיתוף הפעולה ביניהם לדוגמא בין קמעונאי וספק, בין בני זוג וכדומה, לעומת הליך משפטי בו יש פעולות משפטיות קשות שיוצרות מצב של "מנצח ומפסיד". תקשורת יעילה בין הצדדים חוסכת זמן ומגדילה את הסיכויים שהליך הגישור יסתיים בהסכם הכולל את אינטרסים וצורכי הצדדים שהם הגיעו בעצמם ובהסכמה וכך גם גדל הסיכוי שייאכף על ידי הצדדים שכן הם הגיעו לפתרון המוסכם.

  7. יכולת להתבטא - הליך הגישור הינו המקום לבטא בחופשיות את תחושותיכם והרגשותיכם האחד כלפי השני, כאן המקום לפרוק כעסים "ולשחרר קיטור" (בצורה תרבותית, כמובן), שהצטברו אצלכם ולהסתכל קדימה לעתיד טוב יותר ובריא יותר. המגשר ייתן לכל צד לסכסוך את הזמן לו הוא זקוק על מנת לספר את עמדתו וכיצד הוא רואה את הסכסוך מנקודת מבטו, לעומת הליך משפטי בו לעתים לצדדים אין את האפשרות להביע את עמדתם ואת תחושותיהם.  

  8. פתרונות יצירתיים - בעזרת הליך הגישור ניתן לגבש אין סוף פתרונות יצירתיים, שיהיו מקובלים על הצדדים לסכסוך, לעומת הליך משפטי בו השופט פוסק לפי ההלכה הקבועה, לפי החוק או על פי מעשים ומחדלים של הצדדים לסכסוך.

  9. מקום לשינויים בהסכמת הצדדים - יתרון מרכזי נוסף של הליך הגישור הינו שההליך מאפשר לצדדים לקבל החלטות בהתאם למציאות הקיימת בה הם חיים, זאת אומרת, שהצדדים יכולים להשאיר מקום לשינוי התנאים בעתיד, אם מציאות חייהם משתנת והכל בהסכמה ובידיעה של שניהם.

  10. סודיות מוחלטת - הליך הגישור מאפשר לצדדים לשמור על פרטיותם ולנהל את הסכסוך הרחק מעיניי הציבור, להבדיל מהליך משפטי פומבי הפתוח לעיניי הציבור.

bottom of page